Hvad er bygningsfejl?

Skrevet af: Democratic Eyewear

Har du bygningsfejl i øjet, eller er du interesseret i at vide mere om, hvad bygningsfejl egentlig er? 

Bygningsfejl, også kaldet krumningsforskel i øjet, har indflydelse på øjets evne til at se klart på forskellige afstande. Det er en almindelig tilstand, som man enten er født med, eller som kommer i takt med at kroppen ændrer sig, og som kan føre til sløret syn. 

I dette indlæg vil vi udforske alt det, du bør vide om bygningsfejl – herunder hvad bygningsfejl er, hvad symptomerne er på bygningsfejl samt behandling af de forskellige former for bygningsfejl. 

Læs med her og bliv klogere på, hvordan du effektivt kan håndtere og behandle bygningsfejl i øjet. 

 

Hvad er en bygningsfejl i øjet? 

Bygningsfejl i øjet (astigmatisme) er en tilstand, hvor hornhinden i øjets linse er mere oval end rund, hvilket kan resultere i synsproblemer, herunder sløret syn på alle afstande. Forestil dig en amerikansk fodbold, der er mere krum på den ene led, end den anden – det er lidt det samme med øjet. Årsagen til det slørede syn er, at linsens form bevirker, at hornhinden fokuserer lys på flere punkter på nethinden. 


BOOK EN SYNSTEST I DAG

 

Symptomer på bygningsfejl

Når du har bygningsfejl, kan du opleve symptomer som eksempelvis: 

  • Hovedpine 
  • Anstrengte øjne og øjensmerter 
  • Sløret, uskarpt syn 
  • Dobbeltsyn 
  • Dine øjne skal knibes sammen for at se klart 
  • Blænding i lys 
  • Svært ved at skelne bestemte tal og bogstaver 

 

Årsag til bygningsfejl 

Astigmatisme, eller bygningsfejl, opstår af sig selv, ved at hornhinden og øjenlinsens form ikke er helt rund, men derimod oval. Bygningsfejl kan også sagtens opstå over tid, i takt med at man bliver ældre. Man kan også have bygningsfejl, der kan aftage eller ændre sig med tiden.

Øjenlinsens ovale form medfører, at lysets passage gennem hornhinden og øjenlinsen bliver forstyrret, da de to ikke krummer korrekt i forhold til hinanden. Det forvrænger derfor billedet, af det du ser, og det gør, at synet bliver sløret.

Bygningsfejl i øjet kan være forårsaget af en række faktorer, herunder genetik og udviklingsmæssige faktorer. Derfor er det vigtigt at få tjekket sit syn for at opdage og behandle bygningsfejl tidligt – specielt for at forhindre yderligere synsproblemer og forbedre den generelle livskvalitet. 

Astigmatisme udvikler sig ofte over tid, og mange mennesker i 40-års alderen kan opleve at få bygningsfejl. 

De fleste mennesker er dog født med bygningsfejl, selvom det ikke er alle, der har behov for briller eller kontaktlinser for at korrigere deres syn. En svær grad af astigmatisme er for det meste en medfødt tilstand. 

 

Forskellige former for bygningsfejl 

Bygningsfejl i øjet ses både sammen med nærsynethed og langsynethed. 

Nærsynethed 

Hvis man er nærsynet og har en bygningsfejl, vil lyset blive forvrænget og have retning mod forskellige områder foran nethinden. Det betyder, at det du betragter vil være uskarpt uanset hvilken afstand, du ser det fra.

Langsynethed 

Hvis man er langsynet  og har en bygningsfejl, vil lyset blive forvrænget og have retning mod områder bag nethinden. På samme måde som ved nærsynethed, vil genstande, der betragtes, være uskarpe, uanset hvilken afstand de ses fra. 

 

Bygningsfejl hos børn 

Bygningsfejl hos børn er ikke ualmindeligt. Faktisk kan bygningsfejl udvikle sig i en tidlig alder, selvom de ofte først bliver opdaget, når barnet når skolealderen. 


Nogle af de mest almindelige bygningsfejl hos børn inkluderer nærsynethed (myopi), langsynethed (hyperopi) og astigmatisme.

Børn kan ofte have svært ved at beskrive symptomerne selv, og derfor er det vigtigt, at man som forælder holder øje med tegn, som f.eks. modvilje mod at lave aktiviteter, der kræver koncentration og eventuelt foregår tæt på øjnene. 

Der er flere faktorer, der kan bidrage til udviklingen af bygningsfejl hos børn, herunder forskellige sundhedsfaktorer. Den mest almindelige årsag er dog genetik – dvs. hvis barnets forældre også har bygningsfejl.

Har du mistanke om, at dit barn har bygningsfejl, bør du bestille tid til, at dit barn kan få foretaget en synstest. På den måde kan vi undersøge, om dit barn har en bygningsfejl, der eventuelt kan afhjælpes med briller til børn

 

Korrektion af bygningsfejl 

Uanset hvilken type bygningsfejl du har, er det muligt at få rettet op på det. 

Der findes flere typer behandlinger, der kan hjælpe med at lindre symptomerne på bygningsfejl, hvoraf briller og kontaktlinser er de mest udbredte metoder. 

Der findes dog også andre behandlinger, der kan rette op på bygningsfejl og hjælpe dig med at se skarpt igen. Du kan læse mere om behandlingsformerne her: 

Briller til bygningsfejl 

Briller er en effektiv og meget udbredt løsning til korrektion af bygningsfejl i øjet. Med særligt korrigerede brilleglas, der er lavet til din specifikke styrke, er det nemlig muligt at modvirke forvrængninger på øjenlinsen og hornhinden, så du kan se klart. 

Hvordan ved jeg, om jeg har en forkert styrke i mine briller? 

Symptomerne, der kan indikere, at du har en forkert styrke i dine briller, er bl.a. trætte øjne, hovedpine, svimmelhed eller ondt i nakken og kvalme. Ofte er det fordi, at brillerne ikke er blevet korrigeret korrekt – det kan enten være pga. en overkorrektion eller underkorrektion.

Derfor er det vigtigt at få foretaget en synstest, inden du vælger dine nye briller, så du er sikker på at få den rigtige styrke.

Er du i tvivl om, hvilke briller der passer til din øjenform, kan du med fordel læse vores stilguide til valg af briller

 

Kontaktlinser til bygningsfejl

Det er ikke alle, der bryder sig om at gå med briller – her kan kontaktlinser være en god løsning. 

Mange vil dog opleve, at de bruger en anden styrke, når det kommer til kontaktlinser, end de bruger i brillestyrke. Derfor er der god grund til at tale med en ekspert om det. Hos Democratic Eyewear står vi altid klar til at hjælpe dig med at vælge de rette kontaktlinser, så du kan se ubesværet igen. 

Laser- og synsfejlskorrigerende behandling mod bygningsfejl

Bygningsfejl kan desuden korrigeres med en laser- og synsfejlskorrigerende behandling, hvor man går ind og fjerner dele af hornhinden med laser. 

Når man behandler bygningsfejl med denne type behandling, kan der desuden lægges et snit i og omkring hornhinden i øjet, samtidig med at der eventuelt placeres korrigerende linser i øjet. 

Uanset hvilken form for behandling, du vælger, er der ingen garantier for, at behandlingsformen vil virke efter hensigten. 

 

Vi står klar til at rådgive dig om bygningsfejl  

Hos Democratic Eyewear står vores dygtige optikere altid klar til at rådgive dig og yde ekspertviden omkring bygningsfejl. 

Hos os har du mulighed for at få foretaget en synstest med sundhedstjek, hvor vi kan kortlægge dine bygningsfejl og hjælpe dig med at finde frem til den bedste behandling til dig. 

Kom og besøg en af vores butikker, så guider vi dig frem til, hvilke briller du skal gå efter.